Kinderfysiotherapie
De kinderfysiotherapeut is er voor alle kinderen van 0-18 jaar oud met een hulpvraag op het gebied van motorische ontwikkeling. Anders gezegd alles wat met beweging te maken heeft vanaf de geboorte.
Het bewegen begint al in de buik van mama, waar de eerste verbindingen gemaakt worden van beweging naar hersenen en weer terug. Vanaf dit moment ontwikkelt dit zich steeds verder. Na de geboorte gaat dit door met leren bewegen tegen de zwaartekracht in, eerst in rugligging en buikligging, daarna door te veranderen van positie in de ruimte. Spierkracht, lichaamsbewustzijn, bewegingsmogelijkheden, spierspanning (tonus) en coördinatie zijn onder andere belangrijke onderdelen in het bewegen. Hoe verder het kind groeit, hoe meer het bewust wordt van wat het kan door te bewegen.
Niet altijd gaat deze ontwikkeling vanzelf en ontspannen. Dan ontstaan er hulpvragen en hierbij kan de kinderfysiotherapeut het kind en zijn ouders en omgeving ondersteunen. Door inzicht te krijgen in de kansen en kwetsbaarheden van het kind, wordt ook duidelijker voor de ouders hoe de motorische ontwikkeling gestimuleerd kan worden en hoe bewegen meer ontspannen en vooral leuk kan worden.
Sommige hulpvragen passen bij elke leeftijd passen en sommige hulpvragen zijn specifiek voor een bepaalde leeftijdscategorie. Hieronder staan hulpvragen die bij alle leeftijden kunnen voorkomen. Daarna heb ik per leeftijd wat specifieke hulpvragen neergezet. Staat jouw situatie er niet bij, aarzel niet om contact te zoeken.
Alle leeftijden
Hulpvragen
- Problemen op het vlak van sensorische informatieverwerking: moeite met prikkelverwerking. Dit kan zijn dat je onder- of overreageert op prikkels zoals geluid, aanraking of beweging. Deze problemen kunnen al op jonge leeftijd naar voren komen bij verzorging van je kind of als je met je kind ergens naar toe gaat waar het druk is. Het kan ook zijn dat de problemen pas op schoolleeftijd naar voren komen, zoals snel afgeleid zijn in de klas of negatief gedrag binnen de groep vertonen.
- Na iets gebroken te hebben, herstelt een kind meestal zonder verdere begeleiding. Maar soms gaat het herstel niet goed of blijft het kind angstig.
- Verminderde conditie hebben of problemen op gebied van spierkracht
- Problemen met tonus (hypertonie, hypotonie)
- Problemen met mobiliteit (hypermobiliteit, beperking in beweging van gewrichten)
- Aandoeningen (denk aan neurologische, genetische, syndromale aandoeningen) waar extra begeleiding nodig is op motorisch gebied
- Problemen op gebied van pijnklachten (buikpijn, hoofdpijn, of pijn dat maar niet overgaat)
- Achterblijvende motorische ontwikkeling (grove en fijne motoriek)
Als kinderfysiotherapeut kijk ik graag met je mee in de mogelijkheden om meer ontspanning en plezier te creëren in de (motorische) ontwikkeling, zodat jouw kind zich zo optimaal kan ontwikkelen!